toon menu
sluiten
zoek
Nominaties 2021 bekend
Genomineerden Essayprijs Groot 2021

Genomineerden Essayprijs Groot 2021: 
—  Waagstukken van Charlotte Van den Broeck 
—  Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya
—  Zelfverwoestingsboek van Marian Donner 
—  Dag nacht licht toch van Sytske Frederika van Koeveringe 
—  Frictie van Miriam Rasch

Genomineerden Essayprijs Klein 2021: 
—  'De onzichtbare radio' van Christine Geense 
—  'Je zou willen schrijven' van Bauke Vermaas 
—  'De flat' van Münise Yavuz 

Op 20 mei maakt de jury de winnaars bekend tijdens een feestelijke livestream vanuit De Balie in Amsterdam, georganiseerd door SLAA. 

— Genomineerden Essayprijs Groot 2021

De Essayprijs Groot bekroont de beste literaire essaybundel die is verschenen in de twee kalenderjaren voorafgaand aan de prijsuitreiking. Uit 127 essaybundels selecteerde de jury vijf titels voor de shortlist van de Essayprijs Groot 2021:

—  Waagstukken van Charlotte Van den Broeck (Arbeiderspers, 2019)
—  Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya (De Bezige Bij, 2020)—  Zelfverwoestingsboek van Marian Donner (Das Mag, 2019)
—  Dag nacht licht toch van Sytske Frederika van Koeveringe (De Bezige Bij, 2020)—  Frictie van Miriam Rasch (De Bezige Bij, 2020)

De winnaar ontvangt €7.000. Eerdere winnaars zijn o.a. Carolina Trujillo, Sana Valiulina, Arjen van Veelen, Marja Pruis, Joke Hermsen, David Van Reybrouck en Roel Bentz van den Berg.


— Genomineerden Essayprijs Klein 2021

De Essayprijs Klein bekroont een nog niet eerder gepubliceerd essay. Het thema van deze editie is: 'Nooit meer stil'. De jury leest de essays geanonimiseerd. Uit de 121 inzendingen heeft de jury drie essays genomineerd voor de Essayprijs Klein 2021:

—  'De onzichtbare radio' van Christine Geense 
—  'Je zou willen schrijven' van Bauke Vermaas 
—  'De flat' van Münise Yavuz 

De winnaar ontvangt €1.500 en een publicatie in De Groene Amsterdammer. Eerdere winnaars zijn o.a. Tom Springveld, André Keikes, Miriam Rasch, Daan Stoffelsen, Arjen van Veelen, Geert Buelens en Joke Hermsen.


— Prijsuitreiking en podcast

Op donderdag 20 mei om 20.00 uur reikt de jury de Essayprijs Groot en de Essayprijs Klein uit tijdens een feestelijke livestream vanuit De Balie in Amsterdam. Tijdens deze avond houdt Carolina Trujillo, die voor haar essaybundel Meisjes in blessuretijd de Essayprijs Groot 2019 ontving, de Hanlo-lezing. Jan Postma draagt een column voor over de staat van het essay. Ellen Deckwitz presenteert de avond en gaat in gesprek met de genomineerden voor de Essayprijs Groot. De livestream wordt te zijner tijd beschikbaar gemaakt via Jan Hanlo Essayprijs, SLAA en De Groene Amsterdammer

In de aanloop naar de prijsuitreiking maakt De Groene Amsterdammer een podcast waarin Ellen Deckwitz elke week een genomineerde van de Essayprijs Groot 2021 te gast heeft. De eerste aflevering komt op 21 april online. Meer informatie volgt.


Download het persbericht hier als PDF.