Winnaars 2019

winnaars Carolina Trujillo en Tom Springveld met trofee

Bijlage over de JHEP van De Groene Amsterdammer voor de gasten

Mara van Nes en K. Schippers

K. Schippers, Marja Pruis,

de vrienden van Simon(e) van Saarloos

Over Jan Hanlo

Gable Roelofsen interviewt BarBara Hanlo

presentator Gable Roelofsen

JHEP lezing door Sana Valiulina (winnaar 2017)

optreden van Babs Gons en Mirte Hartland

Mirte Hartland

Mirjam van Hengel, juryvoorzitter

winnaar JHEP Klein

Carolina Trujillo krijgt haar trofee

winnaar JHEP Groot

Amsterdam, 16 mei 2019


Carolina Trujillo wint Jan Hanlo Essayprijs 2019


Carolina Trujillo heeft de Jan Hanlo Essayprijs 2019 ontvangen voor de essaybundel Meisjes in blessuretijd (Ambo|Anthos uitgevers). De prijs – een geldbedrag van 7000 euro en een trofee ontworpen door Mica Pan (student Gerrit Rietveld Academie) – werd dit jaar voor de elfde keer overhandigd, tijdens de uitreiking op donderdagavond 16 mei in De Balie in Amsterdam. De prijs voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein, een prijs van 1500 euro en een trofee voor een nog niet eerder gepubliceerd essay met dit jaar het thema ‘Ieder is zijn eigen broer’, ging naar Tom Springveld met zijn essay de ongewone zoon.


De jury – Katja de Bruin, Jaap Cohen, K. Schippers, onder voorzitterschap van Mirjam van Hengel – maakte een keuze uit 112 ingezonden essaybundels uit 2017 en 2018. Naast winnaar Carolina Trujillo waren genomineerd: Kester Freriks, Stilte, ruimte, duisternis (Athenaeum), Thomas Heerma van Voss, Plaatsvervangers (Thomas Rap), Jan Postma, Vroege werken (Das Mag), Marja Pruis, Genoeg nu over mij (Nijgh & Van Ditmar) en Simon(e) van Saarloos, Enz. Het Wildersproces (AtlasContact).


Uit het juryrapport over Carolina Trujillo: ‘Een boek dat de jury overrompelde als een plotseling doelpunt dat je niet aan zag komen en dat daarna, bij herlezing, alleen maar sterker bleek.’


Eerdere winnaars van de Jan Hanlo Essayprijs Groot zijn o.a. Sana Valiulina, Arjen van Veelen, Joke Hermsen, Rudy Kousbroek, David van Reybrouck, Tijs Goldschmidt en Marja Pruis.


Jan Hanlo Essayprijs Klein
Uit 38 inzendingen voor de JHEP Klein koos de jury Tom Springveld met de ongewone zoon als winnaar. Naast zijn essay waren ook genomineerd: Bauke Vermaas met Met andere ogen en Hannah de Vries met Robotliefde. Uit het juryrapport over het essay van Springveld: ‘...dat de jury raakte door zijn oprechtheid en doordringende stijl, het essay waarin de broer soms de broer zelf zou willen zijn, ware het niet dat hij dat al is.’


Het essay van Tom Springveld wordt gepubliceerd in De Groene Amsterdammer van 23 mei 2019.


Over de Jan Hanlo Essayprijs
De Jan Hanlo Essayprijs is een tweejaarlijkse prijs die voor het eerst werd uitgereikt in 1999, na de dertigste sterfdag van de schrijver. De Jan Hanlo Essayprijs Groot – voor de beste essaybundel – is de belangrijkste essayprijs van Nederland. De Jan Hanlo Essayprijs Klein is de prijs voor het beste ongepubliceerde essay.
De prijzen werden uitgereikt tijdens een bijzondere jubileumeditie – de Jan Hanlo Essayprijs bestaat 20 jaar – met een avondvullend programma over essayistiek, gepresenteerd door Gable Roelofsen. Met een muzikale act van Babs Gons en Mirte Hartland, de Jan Hanlo Essayprijs-lezing door Sana Valiulina (winnaar 2017), een voordracht van K. Schippers die goed bevriend was met Jan Hanlo en met speciaal voor de gelegenheid gemaakte filmportretten van eerdere winnaars en genomineerden door studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.


De Jan Hanlo Essayprijs wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs) en georganiseerd in samenwerking met De Groene Amsterdammer.

 

 

Download hier het persbericht


Download hier het juryrapport JHEP Groot

 

Download hier het juryrapport JHEP Klein