winnaar in de Volkskrant Top 10

Bestsellers: De opmars van het essay

 

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip. 

 

 

Is het essay aan een opmars bezig? Het stond de afgelopen week in elk geval volop in de belangstelling. Eerst werden de Jan Hanlo Essayprijzen uitgereikt: de JHEP Klein ging naar De ongewone zoon van Tom Springveld, de JHEP Groot werd gewonnen door Carolina Trujillo’s Meisjes in blessuretijd, dat van de bekroning profiteert en op 9 de Volkskrant Toptien is binnengekomen. Volgens de jury bevat de bundel ‘schitterende essays’ waarin ze ‘met al haar koppigheid, humor en directheid laat zien dat de werkelijkheid, dat grillige, veelkoppige monster, altijd nieuwe, persoonlijke verhalen nodig heeft om zichtbaar te worden’.

 

Dat het genre ook misbruikt kan worden, liet Thierry Baudet zien met zijn stuk naar aanleiding van Michel Houellebecqs nieuwste roman Serotonine (in zowel de Volkskrant Toptien als de CPNB Bestseller 60 – het boek dus, niet het essay). Daarin grijpt hij het oeuvre van de Franse schrijver aan om zijn eigen ideeën uit te venten, waaronder die over de moderne vrouw: van haar zou worden verwacht dat ze net als de man een carrière nastreeft, met als gevolg dat ze nauwelijks meer kinderen krijgt en dus gefrustreerd raakt. Nee, zo’n gelijkwaardige relatie waarin de genderrollen inwisselbaar zijn, dat vindt Thierry maar niks.

Er zíjn wel degelijk verschillen tussen mannen en vrouwen die onderkend moeten worden, betoogt Angela Maas in Hart voor vrouwen (op 7). Maar dan gaat het over het hart en de bloedvaten (die bij vrouwen anders verouderen dan bij mannen) en is het doel dus een goede behandeling en uiteindelijk het redden van levens – niet de terugkeer naar een traditionele samenleving waarin vrouwen tweederangsburgers zijn.

 

Volkskrant Boekenraad Top 10

 

1Rob van Essen: De goede zoon; Atlas Contact

 

2Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

 

3Sonja Bakker: Summerproof met Sonja; De Zonnestraal

 

4Inge Ipenburg: Moordenaarsstorm; Pepper Books

 

5Lonely Planet’s Rotterdam

 

6Ad ten Bosch: De IJssel stroomt feller dan de Amstel; Van Oorschot

 

7Angela Maas: Hart voor vrouwen; De Arbeiderspers

 

8Michel Houellebecq: Serotonine; De Arbeiderspers

 

9Carolina Trujillo: Meisjes in blessuretijd; Ambo Anthos

 

10Peter Buwalda: Otmars zonen; De Bezige Bij