De Jan Hanlo Essayprijzen

 

 

 


De Jan Hanlo Essayprijs is een eerbetoon aan een dichter/schrijver die het experiment niet uit de weg ging en door middel van onder meer zijn brieven een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de essayistiek. Met een persoonlijke, originele en eigenzinnige visie gaat hij op een associatieve manier in op serieuze en uiteenlopende onderwerpen uit kunst, wetenschap en geloof en deelt hij zijn mening over de vrije wil.

 

Het initiatief voor deze literaire prijs werd genomen door Hans Renders, de biograaf van Jan Hanlo en BarBara Hanlo, achternicht van de schrijver en voorzitter van de stichting die tevens de belangen behartigt voor de erven. Sinds 2001 is de Stichting LIRA (Literaire Rechten Auteurs) hoofdsponsor van de Jan Hanlo Essayprijs. De Jan Hanlo Essayprijs wordtsinds 2011 georganiseerd in samenwerking met De Groene Amsterdammer. De ingezonden essays en essaybundels worden door een deskundige jury beoordeeld. De Jan Hanlo Essayprijs is een tweejaarlijkse prijs die voor het eerst werd uitgereikt In 1999, na de dertigste sterfdag van de schrijver.

 

JAN HANLO ESSAYPRIJS GROOT
De belangrijkste essayprijs van Nederland.
€ 7.000,- en een orginele trofee, voor de beste essaybundel. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt.

 

JAN HANLO ESSAYPRIJS KLEIN
1.500 euro en een orginele trofee voor het beste ongepubliceerde essay. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt.

Het winnende essay wordt gepubliceerd in De Groene Amsterdammer.

 

In 2011 en 2013 zijn de Jan Hanlo Media-essayprijs uitgereikt. Met deze prijs willen we aantonen dat de waarde van het essay - het geven van inzichten, het opbouwen van een betoog, formuleren van gedachten, tonen van verbanden en zorgen voor een nieuwe blik -, niet alleen voorbehouden is aan het geschreven woord maar ook in bijvoorbeeld strips (2011) en film (2013).