Juryleden 2021

Mirjam van Hengel (foto Keke Keukelaar)

Lotfi El Hamidi

Arjen Fortuin

Jannah Loontjens (foto TO)

Manon Uphoff (foto Céline Simons)

Mirjam van Hengel, technisch juryvoorzitter
Mirjam van Hengel (1967) is auteur, redacteur en programmamaker. In 2018 verscheen haar biografie van Remco Campert, Een knipperend ogenblik. Eerder verscheen onder meer Hoe mooi alles. Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd (2014). Van Hengel was jarenlang acquirerend redacteur bij Uitgeverij Van Oorschot en Uitgeverij Querido. Ze werkte o.m. voor Het Financieele DagbladTirade en De Nieuwe Liefde. 

 

Lotfi El Hamidi

Lotfi El Hamidi (1986) is historicus en journalist. Hij studeerde geschiedenis aan de Erasmus Universiteit en specialiseerde zich in de islam en het Midden-Oosten. Daarna doceerde hij een jaar geschiedenis en maatschappijleer op een middelbare school. Hij was in 2016 en 2017 de Martin van Amerongen-fellow bij De Groene Amsterdammer en is momenteel redacteur en columnist bij NRC.


Arjen Fortuin

Arjen Fortuin (1971) is columnist en redacteur van NRC Handelsblad. Hij studeerde geschiedenis en filosofie. Sinds 1998 is hij verbonden aan de bijlage Boeken van NRC Handelsblad; op dit moment schrijft hij de dagelijkse televisie-rubriek Zap en werkt hij aan de biografie van de dichter Gerrit Kouwenaar. In 2015 verscheen de biografie Geert van Oorschot, uitgever. Eerder dat jaar verscheen ook Verborgen boeken. Em. Querido’s uitgeverij tijdens en na de bezetting, waarin Fortuin over de rol van Van Oorschot in dienst van Querido schreef.

 

Jannah Loontjens

Jannah Loontjens (1974) is schrijver en filosoof. Ze studeerde filosofie in Amsterdam en New York en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze cultuurfilosofie doceerde. Naast dicht- en essaybundels publiceerde ze vier romans, waaronder Misschien wel niet (2014) en Wie Weet (2018). Onlangs verscheen Als het over liefde gaat, een essayistisch reisverhaal. Jannah Loontjens schrijft regelmatig opiniestukken en verzorgt een maandelijkse rubriek voor Filosofie Magazine


Manon Uphoff

Manon Uphoff (1962) is een Nederlands schrijver, scenarist en beeldend kunstenaar. Ze debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte, die werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs, de ECI prijs en het titelverhaal werd bekroond met de Rabobank Lenteprijs voor literatuur. Sindsdien publiceerde ze meerdere romans, novellen en verhalenbundels. Haar recentste roman, Vallen is als vliegen (2019) werd genomineerd voor de BookSpot Literatuurprijs, Opzij Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs.