Juryleden 2019

Mirjam van Hengel (foto Koos Breukel)

Katja de Bruin

Jaap Cohen (foto Nienke Laan)

K. Schippers (foto Allard De Witte)

Mirjam van Hengel, voorzitter
Mirjam van Hengel (1967) is auteur, redacteur en programmamaker. In 2014 verscheen haar boek Hoe mooi alles. Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd. In september 2018 verschijnt haar biografie van Remco Campert bij De Bezige Bij. Van Hengel was jarenlang acquirerend redacteur bij Uitgeverij Van Oorschot en Uitgeverij Querido. Ze werkte o.a. voor Het Financieele Dagblad, Tirade en De Nieuwe Liefde.

 

Katja de Bruin
Katja de Bruin (1968) is eindredacteur bij VPRO Boeken en redacteur bij de VPRO Gids. Vijftien jaar lang stelde ze ‘Achterwerk’ samen, de rubriek op de achterpagina van de gids. Hierover maakte ze het boek Ik moest dit even kwijt. 15 jaar brieven aan VPRO’s Achterwerk. Verder schreef ze Varkensliefde (2009) en Zitten is het nieuwe roken (2015).

 

Jaap Cohen
Jaap Cohen (1980) is historicus en schrijver. Hij werkt aan de biografie van Theo van Gogh en publiceert daar onregelmatig over in Vrij Nederland. Hij promoveerde in 2015 cum laude op De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira. Een Portugees-Joodse familiegeschiedenis. In nrc.next publiceerde hij over geschiedenis en actualiteit, stukken die gebundeld werden in What’s New? 100 vergelijkingen tussen het verleden en vandaag.

 

K. Schippers
K. Schippers (1936) is schrijver, dichter en essayist en kunstcriticus. In 1958 richtte hij samen met J. Bernlef en G. Brands het literaire tijdschrift Barbarber op. Hij publiceerde tientallen romans, essay- en dichtbundels. In 1996 ontving hij de P.C. Hooftprijs voor zijn poëzie, zijn roman Waar was je nou (2005) werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs en in 1997 kreeg hij de Pierre Bayle-Prijs voor zijn kunstkritieken.